Aktuálně.cz: Česko v klání světových ekonomik ztrácí. Ostatní země dokáží lépe hlídat byrokracii

Zpráva Spotřebitelského fóra o mezinárodním žebříčku konkurenceschopnosti vyšla na Aktuálně.cz.

„Česká ekonomika by mohla závidět zemím, jako je Singapur, Hongkong, ale i Spojené státy a Švýcarsko. Tyto země kralují tabulce konkurenceschopnosti, která porovnávala například technologickou infrastrukturu, dostupnost kvalifikované pracovní síly, imigrační zákonodárství a efektivní způsob zakládání nové firmy.

Mezi pět nejvíce konkurenceschopných ekonomik se po boku Singapuru, Hongkongu, USA a Švýcarska připojily i Spojené arabské emiráty. Na chvostu skončila Venezuela, kterou zmítají protivládní protesty, uvedli zástupci organizace Spotřebitelské fórum, kteří za Česko na výzkumu spolupracovali se švýcarským institutem IMD.

Česko si v jubilejním třicátém vyhlášení žebříčku pohoršilo. Z 29. pozice se propadlo na 33. místo. U ekonomik z čela tabulky se může inspirovat například ve vstřícnosti podnikatelského prostředí, která panuje v Singapuru, či kvalitní švýcarskou infrastrukturou.

„Z bezprostředních konkurentů o umístění v žebříčku nás letos předskočilo Litva a Thajsko. Zároveň se před Českou republiku dostala i Saúdská Arábie a Indonésie, které v žebříčku skočily o třináct, respektive o jedenáct, míst kupředu,“ vysvětluje Kryštof Kruliš ze Spotřebitelského fóra.

Podle něj je však v případě Saúdské Arábie zlepšení umístění dáno zejména vývojem obchodu s ropou a nárůstem její ceny.

Ze zemí Visegrádské čtyřky ovšem Česko zůstává v seznamu konkurenceschopných ekonomik na špičce. Za ním na 38. místě skončilo Polsko, na 47. Maďarsko a na 53. Slovensko.

Srovnání vychází z 235 indikátorů, z nichž 143 je založeno na dostupných statistických údajích a 92 vychází z průzkumu mezi předními manažery v jednotlivých zemích.

„Dle dotazníkového šetření pokládají čeští manažeři za největší výhodu naší ekonomiky kvalifikovanou pracovní sílu. Dobře v letošním roce hodnotili také nákladovou efektivitu, úroveň vzdělanosti a dynamiku hospodářství. Schopnosti veřejného sektoru naopak patří mezi nejméně často uváděné klady naší ekonomiky,“ dodal Kruliš.“

Sdílejte