Viceguvernér Tomáš Nidetzký na Spotřebitelském fórum 2019: Strop na úroky by část lidí vyhnal na černý trh s půjčkami.

Přečtěte si rozhovor, který vznikl na Spotřebitelském fóru 2019. Viceguvernér České národní banky Tomáš Nidetzký odpovídal na otázky Filipa Sýkory k tématu moderního spotřebitele a jeho financí.

„HN: Říkáte, že nevnímáte pozitivně návrh zákona, který chce stanovit strop pro úroky, lidově řečeno zakázat lichvu. Proč?

Jednak proto, že nedávno začala v praxi fungovat norma zákona o spotřebitelském úvěru, která se touto problematikou zabývá. Zákon klade větší nároky na prověřování bonity u dlužníků ze strany věřitelů. Jsou v něm zapracované mechanismy, podle nichž dochází k tomu, že pokud věřitel bonitu klienta řádně neprověří, klient nemusí zaplatit úrok a jistinu může splácet jen podle toho, jak mu to finančně vychází.

Definice lichvy se v daných návrzích navíc zaměřuje jen na výši úrokové sazby. Lichva je ale mnohem širší pojem, jde i o situaci, kdy někdo poskytne úvěr s nízkou úrokovou sazbou, ale dojde k takzvanému přezajištění, tedy k tomu, že se nízký úvěr zajistí nemovitostí.

Za lichvu považuji taky vysoké sankční poplatky, které sice nevstupují do RPSN, ale spouští se v momentě, kdy klient něco nesplní.“

Celý rozhovor zde.

Sdílejte