Novinky.cz: Hrozí jim minimální důchod, nedostanou nemocenské. Je jich až půl milionu

Mezi „neviditelné” podle autorů patří studenti z chudých rodin, samoživitelky, mladé rodiny s dětmi, pracovníci v šedé ekonomice, nedobrovolně nezaměstnaní nad 50 let, postižení, chudé domácnosti, veteráni, farmáři, pracovníci neziskových organizací, senioři, menšiny a malí podnikatelé.

Tito lidé nepřiznávají své příjmy vůbec nebo jen minimální mzdu. Zbytek vydělaných peněz často dostávají takzvaně na ruku a nedaní ho. (…) Důsledky práce ve stínové ekonomice se přitom mohou projevit nárazově a naprosto nečekaně. Pokud například takový člověk onemocní nebo se zraní, nemá právo na podporu v podobě dávky nemocenského pojištění.

„Tyto dopady se naplno projevily během koronavirové pandemie. Nezaměstnanost v některých oblastech výrazně stoupla a lidé, kteří předtím nepřiznávali všechny své příjmy, najednou zjistili, že se nemohou domoci stejných práv a finančních náhrad jako ti, kteří příjmy přiznávají,” uvádí Kryštof Kruliš ze Spotřebitelského fóra.

Celý článek najdete na tomto odkaze: https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/hrozi-jim-minimalni-duchod-nedostanou-nemocenske-je-jich-az-pul-milionu-40366177

Sdílejte