Aktuálně: Praha si opět pohoršila v žebříčku chytrých měst. Je na 78. místě, dříve byla 19

Praha již druhý rok po sobě výrazně poklesla v celosvětovém žebříčku takzvaných chytrých měst, který sestavuje švýcarský institut IMD a Univerzita technologie a designu v Singapuru (SUTD) na základě průzkumů veřejného mínění mezi obyvateli 118 světových metropolí. Praha se nyní nachází na 78. místě, loni přitom byla 44. a rok předtím obsadila dokonce 19. pozici.

Takzvaný Smart City Index hodnotí kromě technologických a ekonomických kritérií také kvalitu života, včetně zdraví a bezpečnosti, vzdělání, dopravy a trávení volného času. Praha si přitom pohoršila oproti poměrně vysokému hodnocení v prvním ročníku žebříčku kvůli tomu, že autoři začali brát v potaz některé nové kategorie, jako třeba informovanost o dopravních zácpách či dostupnost bydlení, uvedl Kryštof Kruliš z neziskové organizace Spotřebitelské fórum, která na žebříčku spolupracuje se švýcarským institutem IMD.

Podle Kruliše obyvatelé Prahy v prvních ročnících žebříčku hodnotili pozitivně samotný vznik různých aplikací pro chytré telefony, které měly pomoci například s parkováním či při styku s úřady. „Již nestačí, že nějaká aplikace existuje,“ řekl k letošnímu poklesu v žebříčku, který lze podle něj pozorovat u většiny sledovaných kategorií týkajících se digitalizace a využívání pokročilých technologií při správě města.

Sdílejte