Radio Prague International: Praha si opět pohoršila v žebříčku takzvaných chytrých měst, je na 78. místě

Praha již druhý rok po sobě výrazně poklesla v celosvětovém žebříčku takzvaných chytrých měst, který sestavuje švýcarský institut IMD a Univerzita technologie a designu v Singapuru (SUTD) na základě průzkumů veřejného mínění mezi obyvateli 118 světových metropolí. Praha se nyní nachází na 78. místě, loni přitom byla 44. a rok předtím obsadila dokonce 19. pozici. Žebříčku od jeho vytvoření v roce 2019 vévodí Singapur. Na druhém místě se nachází Ženeva následovaná Oslem.

Praha si přitom pohoršila oproti poměrně vysokému hodnocení v prvním ročníku žebříčku kvůli tomu, že autoři začali brát v potaz některé nové kategorie, jako třeba informovanost o dopravních zácpách či dostupnost bydlení, uvedl Kryštof Kruliš z neziskové organizace Spotřebitelské fórum, která na žebříčku spolupracuje se švýcarským institutem IMD. Výzkumníci při sestavování žebříčku položili asi 15.000 obyvatelům světových měst 39 otázek, jež se týkaly toho, jak jsou spokojeni s životem ve městě a s jeho vedením.

Čtěte více v článku na: https://cesky.radio.cz/praha-si-opet-pohorsila-v-zebricku-takzvanych-chytrych-mest-je-na-78-miste-8732486

Sdílejte