Euractiv: Česko se zbavuje dvojí kvality, zatím pouze u potravin. EU ale žádá víc

Do konce listopadu mělo Česko splnit evropská pravidla o tzv. dvojí kvalitě. Podařilo se to ale jen částečně, Čechy tak možná opět čekají oplétačky s Evropskou komisí.

Stejný obal, jiné složení. Takový princip označuje často skloňované spojení „dvojí kvalita“. Kontroverzní téma odlišného obsahu výrobků napříč zeměmi EU se dostalo do popředí přibližně před čtyřmi lety, v Česku rezonovalo především před volbami do Evropského parlamentu v roce 2019. Teď se na scénu vrací, protože začíná hodnocení, jestli evropská pravidla fungují.

(…)

Zákon zakazuje prodejcům potravin, aby byly ve zboží uváděném na evropský trh podstatné rozdíly – a pokud se v potravinách nacházejí, musí se o tom spotřebitel jasně dozvědět z obalu produktu. Vyplývá to z pracovního manuálu Základní principy kontroly dvojí kvality potravin od Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).

Právě výklad rozdílností zboží je podle Kryštofa Kruliše ze Spotřebitelského fóra klíčový. Zejména to, co považovat za „podstatnou odlišnost/rozdílnost“ a jak má být prokázána.

„Je nutné si uvědomit, že regulaci lze vztáhnout na širokou škálu produktů, a tento pojem se tak v zásadě může u každého produktu posuzovat s přihlédnutím k jiným faktorům a parametrům,“ upozornil Kruliš. Vhodné by podle něj proto bylo od sledování některých odlišností upustit, například pokud výrobci ubírají množství cukru či přidaných „éček“ a nedaří se jim to dělat na všech částech vnitřního trhu EU stejně rychle.

Čtěte více na tomto odkaze: https://euractiv.cz/section/evropske-finance/news/cesko-se-zbavuje-dvoji-kvality-zatim-pouze-u-potravin-eu-ale-zada-vic/

Sdílejte