Aktuálně: Jednotná nabíječka míří na jednací stůl, změny v EU se dotknou zejména Applu

Nabíječka by měla jít od poloviny roku 2024 použít na přenosná elektronická zařízení, jako jsou tablety, fotoaparáty, sluchátka, reproduktory a herní konzole. Europoslanci ale chtějí do legislativy, která se právě rodí v Bruselu a kterou Evropská komise představila loni na podzim, vložit daleko širší seznam zařízení.

(…)

Aby nová pravidla neomezovala inovace, měla by podle Kruliše pravidelně procházet opětovným schvalováním. „Dovedl bych si představit, že se regulatorní standard zavede jen na omezenou dobu, aby jeho prodloužení na další tři roky znovu muselo získat většinu v Evropském parlamentu i radě, a tedy i plnoformátovou odbornou debatu,“ uvedl.

I když se podaří po letech jednotnou nabíječku prosadit, nebude to mít takový význam, jako by bývalo mělo před lety, upozornil Kruliš.

„Univerzalitě konektorů to zase o krok pomůže, ale už to nebude taková převratná revoluce, jako kdyby takové rozhodnutí padlo o deset či patnáct let dříve. V současnosti by tak zvažovaná regulace přinesla zejména to, že by na USB-C musela přejít také zařízení od Applu. Buď celosvětově, nebo jen pro výrobky prodávané v EU,“ vysvětlil.

Čtěte více v článku: https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/evropsky-parlament/uz-zadna-klubka-nabijecek-brusel-zavede-jednotny-konektor/r~3ebc5d18c3bf11eca89f0cc47ab5f122/

Sdílejte