ČR v žebříčku digitální konkurenceschopnosti IMD již druhým rokem stoupá

Zapsaný ústav Spotřebitelské fórum coby odborný spolupracující partner za Českou republiku a švýcarský International Institute for Management Development (IMD) dnes společně zveřejnily výsledky pátého ročníku žebříčku digitální konkurenceschopnosti, který vypovídá o schopnostech jednotlivých ekonomik konkurovat ostatním v oblasti digitální transformace.

Nejvíce konkurenceschopnou ekonomiku v digitální oblasti mají dle dnes zveřejněného žebříčku Spojené státy, které udržely prvenství již čtvrtý rok v řadě. Druhé místo letos obsadil Hong Kong následovaný Švédskem. Česká republika obsadila v žebříčku digitální konkurenceschopnosti celkové 33. místo a již podruhé za sebou se jí podařilo postoupit v žebříčku o dvě příčky vzhůru.

Prvenství USA v žebříčku je dáno zejména díky excelentní pozici v oblasti koncentrace kapitálu a schopnosti společnosti a ekonomiky přijímat nové technologie. V koncentraci vědeckých kapacit v digitální oblasti se však v aktuálním řebříčku před USA dostala Čína, která je celkově v žebříčku na 15 pozici. Nejvíce konkurenceschopný regulatorní rámec pro rozvoj nových technologií nabízí Norsko, které celkově obsadilo 9 místo. Nejsilnějším globálním magnetem lákajícím talenty na digitální technologie se letos staly Spojené arabské emiráty, které z celkového pohledu uzavírají první desítku digitálního žebříčku konkurenceschopnosti.

Do první desítky se za celkově čtvrté Dánsko, zařadil ještě Singapur, Švýcarsko, Nizozemsko a Taiwan. Na začátek druhé desítky letos kleslo Finsko (11. místo) a Jižní Korea (12.). Před patnáctou Čínou se dostala ještě Kanada (13.) a Spojené království (14.). Za Čínou se mezi dvojici našich sousedních zemí Rakousko (16.) a Německo (18.) vklínil Izrael (17.), který si v aktuálním žebříčku také polepšil o dvě příčky.

Ze zemí bývalého východního bloku se nejvýše umístilo Estonsko na celkovém 25. místě. Za ním je v rámci regionu již Česká republika na 33. pozici, která díky postupu v žebříčku předskočila Slovinsko (35.). Dostala se také před Polsko (41.), které v letošním žebříčku digitální konkurenceschopnosti zaznamenalo vůbec největší propad o 9 pozic. Maďarsko na 45. příčce a Slovensko na 47. pozici si v letošním žebříčku naopak svou pozici oproti loňsku zlepšují. Žebříček uzavírá poslední Venezuela.

Z jednotlivých dílčích kritérií patří mezi přednosti České republiky například rozšířenost robotů, ve které jsme dlouhodobě na velmi lichotivé 16 příčce. Celosvětově 17. místo nám patří také v ukazateli zapojení robotů do vzdělávání i vědy a výzkumu (R&D). Dobré umístění jsme zaznamenali také v celkovém počtu R&D výzkumníků přepočteném na počet obyvatel, v čemž jsme na 18. pozici.“ vysvětluje Kryštof Kruliš ze Spotřebitelského fóra, které s institutem IMD spolupracuje. „Náš celkový výsledek v digitální konkurenceschopnosti nadále snižuje zejména regulatorní prostředí pro podnikání, kde se například v obtížnosti založení podnikání (56. místo) či ve vymáhání smluvního práva (52. místo) dlouhodobě řadíme v žebříčku IMD mezi nejhorší ze sledovaných zemí. Negativní hodnocení získává Česká republika také za nedostatečnou schopnost využívat při zavádění nových technologií partnerství veřejného a soukromého sektoru (52. místo) či za zapojení žen do výzkumu (50. místo). Z uživatelského pohledu srovnání také ukazuje, že relativně k našemu postavení v žebříčku máme nadále vyšší rozšířenost chytrých telefonů (celkové 27. místo), ale zaostáváme v rozšíření tabletů (45. místo).“ dodává Kruliš.

Žebříček digitální konkurenceschopnosti IMD doplňuje tradiční žebříček konkurenceschopnosti, jenž institut IMD vydává již tři desetiletí. Žebříček porovnává konkurenceschopnost v digitální oblasti u 64 ekonomik světa. Srovnání vychází z 52 indikátorů. Z toho je 32 indikátorů založeno na dostupných statistických údajích a zbývajících 20 indikátorů vychází z průzkumu mezi předními manažery v jednotlivých zemích. Žebříček je celosvětově přístupný od 29. 9. 2021 00:01 GMT na: www.imd.org/wcc.

Sdílejte