Kulatý stůl: Černý trh s cigaretami z pohledu nejen spotřebitele

Srdečně vás zveme na kulatý stůl na téma černého trhu s cigaretami a jeho dopadu na spotřebitele. Událost proběhne  ve čtvrtek 26. srpna 2021 od 10:00 v Business Parku Rustonka (Sokolovská 115, 180 00 Praha 8). Po úvodních příspěvcích účastníků bude následovat moderovaná debata s možností otázek a komentářů od dalších účastníků kulatého stolu, otázky bude možné pokládat i online prostřednictvím aplikace.

Uvedení tématu: Podle odborných odhadů se v Česku letos spotřebuje přes 650 000 000 cigaret, ze kterých u nás nebude zaplacena spotřební daň, na 130 000 000 z nich bude zcela falešných. Černý trh s cigaretami je důležitým zdrojem financí pro organizovaný zločin. Veřejné rozpočty jsou ochuzovány o výnos spotřební daně z tabákových výrobků. Odhalené případy výroben padělaných cigaret ukazují na využívání práce v nelidských podmínkách a velmi špatné hygienické standardy výroby.

Jak mohou spotřebitelé padělané či pašované cigarety poznat? Jaké konkrétní dopady má černý trh s cigaretami u nás a jak se tato kriminalita proměnila v posledních letech? Jak v této věci působí Europol a jaká je role celní správy?

O těchto a dalších otázkách souvisejících s problematikou budou debatovat:

  • Howard Pugh, zvláštní host s dlouhodobými zkušenostmi s tímto typem kriminality v rámci Europolu, čerstvě penzionovaný vyšetřovatel zaměřený na mezinárodní obchod s ilegálním tabákem (simultánní tlumočení z angličtiny do češtiny bude zajištěno)
  • Aleš Rod, ředitel výzkumu Centra ekonomických a tržních analýz (CETA)
  • Viktor Vodička, ředitel Sdružení Českých spotřebitelů
  • Jiří Sochor, manažer vnějších vztahů Japan Tobacco International (JTI)
  • a další hosté kulatého stolu.
  • Moderuje Kryštof Kruliš, předseda správní rady zapsaného ústavu Spotřebitelské fórum.

Konferenci bude možné sledovat také online na tomto odkazu: https://youtu.be/v-eZECyMqgQ

Sdílejte