Tisková zpráva: ČR si letos v žebříčku konkurenceschopnosti polepšila o osm pozic a skončila na 26. místě

Zapsaný ústav Spotřebitelské fórum coby odborný spolupracující partner za Českou republiku a švýcarský institut IMD dnes společně zveřejnily 34. vydání žebříčku konkurenceschopnosti. Po loňském propadu o jednu pozici se ČR letos vyšplhala na své dosud historicky nejlepší umístění na 26. pozici. 

Pozici nejvíce konkurenční ekonomiky obsadilo Dánsko. Prvenství mu vyneslo zejména přední postavení v oblastech podnikatelské efektivity, produktivity a manažerské praxe ve spojení s efektivně fungujícím veřejným sektorem. Následuje Švýcarsko, Singapur a Švédsko. První pětici nejkonkurenceschopnějších ekonomik uzavírá Hongkong. I letos tak byl potvrzen trend, kde přední místa v žebříčku nejkonkurenceschopnějších ekonomik dominantně obsazují severské státy EU a hypermoderní městské ekonomiky Dálného východu.

Z velkých ekonomik světa se mezi nejkonkurenceschopnější dostaly USA na 10. místě, což je stejný výsledek jako v posledních dvou letech. Rovněž Německo na letošním 15. místě si udrželo postavení z loňska. O dvě příčky za ním se dostala Čína (17.), která si o jednu pozici pohoršila. Spojenému království naopak v letošním žebříčku propadlo o pět pozic a obsadilo 23. místo.

Největší posun v žebříčku vzhůru, celkem o 13 pozic, zaznamenalo Chorvatsko. Postup z 59. místa na 46. pozici může být spojován s pozitivní vírou v obnovení turismu po pandemii a očekávanými přínosy zavedení eura od roku 2023.

Česká republika umístěním na celkové 26. příčce v žebříčku dosáhla na své historicky nejlepší hodnocení. Předstihla tak o jednu příčku i své dosavadní nejlepší postavení v žebříčku z roku 2016, kdy se umístila na 27. pozici. V následujících letech se však naše konkurenceschopnost v žebříčku IMD ve srovnání s ostatními propadla až do třetí desítky.“ uvádí Kryštof Kruliš, předseda správní rady Spotřebitelského fóra, které na žebříčku spolupracuje za Českou republiku.

„Výborné umístění na celkové 12. pozici jsme zaznamenali v rámci nově zavedeného dílčího kritéria, které sleduje bezpečnost internetových serverů. Letošní postup v žebříčku je dále dán zejména vylepšením ukazatelů v oblastech efektivity soukromého i veřejného sektoru v České republice. Žebříček přitom zohledňuje statistické údaje o ekonomice před začátkem války na Ukrajině. Reflektují se v něm tak ekonomické veličiny dosažené zejména za předchozí vlády. Subjektivní hodnocení vycházející z průzkumu mezi předními manažery jsou již letošní a vypovídají o tom, jaká očekávání měli manažeři od nové vlády na jaře tohoto roku. Kombinace všech těchto faktorů nám vynesla velmi dobré celkové umístění. V žebříčku je těsně před námi Izrael (25.) a za námi Jižní Korea (27.). Ze zemí našeho regionu se lépe umístilo jen Estonsko na celkové 22. pozici.“ vysvětluje Kryštof Kruliš ze Spotřebitelského fóra.

Dle dotazníkového šetření pokládají čeští manageři za největší výhodu naší ekonomiky kvalifikovanou pracovní sílu a s odstupem pak také nákladovou konkurenceschopnost, spolehlivost infrastruktury a vysokou úroveň vzdělání.“ dodává Kryštof Kruliš ze Spotřebitelského fóra.

V rámci zemí Visegradské skupiny Česká republika zůstává s umístěním na 26. příčce nadále nejvíce konkurenceschopnou ekonomikou, před Maďarskem (39.), Slovenskem (49.) a Polskem (50.).

Letošní ročník žebříčku porovnává konkurenceschopnost 63 ekonomik světa. Z letošního žebříčku vypadlo Rusko a Ukrajina s ohledem na nedostupnost spolehlivých údajů. Nově byl zařazen Bahrajn. Srovnání vychází ze dvou třetin z 333 indikátorů založených na dostupných statistických údajích a z poslední třetiny z průzkumu mezi předními manažery v jednotlivých zemích. Průzkum se uskutečnil v měsících únor až duben 2022. Základní kategorie konkurenceschopnosti sledované v žebříčku jsou výkonnost hospodářství, efektivita vlády a podnikatelského prostředí a infrastruktura. Žebříček je celosvětově přístupný od 15.6. 2022 0:01 CELČ na: www.imd.org/wcc.

Sdílejte